Re: SREDJIVANJE FASADA U SARAJEVU
Date: 09/05/2008 @ 15:10:38
Obnova "Fereoelektro" u septembru
01. 07. 2006.
Obnova u ratu uništene zgrade "Feroelektro" u pješačkoj zoni u Ulici Mula Mustafe Bašeskije 16 trebalo bi da počne u septembru ove godine, kazao je Zlatko Krainović, investitor i jedan od vlasnika zgrade.
Zgrada već 13 godina prijeti da se obruši i predstavlja veliku opasnost za prolaznike. Nakon višegodišnjeg spora oko vlasništva i sanacije objekta između opštine Stari grad i Zlatka Krainovića, dogovoreno je da zgradu sanira Krainović.
"Imao sam nepotreban spor ranijih godina s opštinom Stari grad oko vlasništva i sanacije objekta. Prošle godine Opštinsko vijeće Stari grad je prihvatilo sporazum po kojem ću ja sanirati i dio zgrade koji pripada opštini. Taj dio ću koristiti dok mi opština Stari grad ne obezbijedi novac utrošen u sanaciju tog dijela zgrade", rekao je Krainović. On će u obnovu ove zgrade u centru grada uložiti 12 miliona KM.
"U toku je izrada projektne dokumentacije i procjena stepena oštećenosti. Uskoro će ovaj dio posla biti završen i radovi bi mogli početi u septembru. Zgrada je iz austrougarskog perioda i iz Zavoda za zaštitu kulturnohistorijskih spomenika i prirodnog nasljeđa KS uputili su zahtjev da se sačuva njen izvorni izgled, što će biti ispoštovano", istakao je Krainović. Redžo Karović, pravobranilac opštine Stari grad, ranije je kazao da opština Stari grad nema novca za sanaciju zgrade.
"Postoji saglasnost Opštinskog vijeća da Krainović može pristupiti sanaciji objekta, jer opština nema sredstava za to", kazao je Karović.
"Ta zgrada predstavalja veliku opasnost za građane i potrebno ju je hitno sanirati. Dodatna opasnost je što je zgrada u centru grada, u pješačkoj zoni", upozorio je Mensur Arnautović, šef Civilne zaštite opštine Stari grad.