Wednesday, 07th Jan 2009
Forum: Projekti u izgradnji > Topic: SREDJIVANJE FASADA U SARAJEVU

SALE
Regular user

Country:
City: Sarajevo
Status:
SREDJIVANJE FASADA U SARAJEVU
Date: 08 Nov 2007 13:25:38

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, s toga smatram da je uzasno sto se toliko malo paznje posvecuje njegovom uredjivanju!U Sarajevu se nalaze objekti od kulturno-historiskog znacaja koji propadaju, a ne samo oni, vec i stambene zgrade iz \"komunistickog perioda\".. Na sve to kada se doda masovna nelegalna gradnja, \"guranje\" \"modernih, bombasticnih\" poslovnih centara na mjestim agdje bi trebali biti parkovi, ne skladno mijesanje gradjevinskih stilova, ispucali trotoari i valovite ceste... Smece, mali broj uredjenih zelenih povrsina... Zaista- UZASNA SLIKA!
Da li ce neko pokrenuti akciju sredjivanja fasada (MISLIM, ONE SE I SADA SREDJUJU ALI TO IDE JAKO SPORO), bar krecenje sivog Alipasinog, Otoke, Hrasnog itd.?

Uskoro bye bye $emihicie :-)
elmag
Regular user

Country:

Status:
Re: SREDJIVANJE FASADA U SARAJEVU
Date: 08/11/2007 @ 13:56:27

Meni je tuga sta je u Sarajevu na Alipasinom uradjeno. Pravi se citav niz \"bomabsticnih\" poslovnih objekata. Zgrade su lijepe, ali je unisten parking prostor i Alipasino jos vise unakazeno. Trebali su taj prostor ostaviti kao stambeni dio, a s druge strane (preko puta) graditi ove moderne poslovne zgradice. Tu nema sanse da su mogli normalno dobiti dozvolu.
SALE
Regular user

Country:
Status:
Date: 08/11/2007 @ 14:55:43

Kao sto vidis, kod nas je sve moguce, nazalost. Sta je sa PAPAGAJKOM? Hoce li nju neko sredjivati, jer ovako izgleda jako ruzno a na super je lokaciji, i nije mi jasna zgrada ispred nje koja lici na raspadnutu sivu kockicu ( ispred Papagajke, do obale Miljacke)??

cagi
Regular user

Country:
Status:
Date: 08/11/2007 @ 18:38:01

[citat:SALE]Kao sto vidis, kod nas je sve moguce, nazalost. Sta je sa PAPAGAJKOM? Hoce li nju neko sredjivati, jer ovako izgleda jako ruzno a na super je lokaciji, i nije mi jasna zgrada ispred nje koja lici na raspadnutu sivu kockicu ( ispred Papagajke, do obale Miljacke)??[/citat]

ono treba rusiti!
elmag
Regular user

Country:

Status:
Date: 09/11/2007 @ 08:56:51

mislim da nema sanse da sruse papagajku, ali bi je stvarno trebali srediti. ja sam vec ranije pisala o njoj i ono djeluje ko nekakva hrpa rusevina, odron totalni. trebalo bi joj malo \"smirit\" kolorit.
Karabaja
Regular user

Country:
Status:
Date: 09/11/2007 @ 09:58:42

[citat:SALE]Kao sto vidis, kod nas je sve moguce, nazalost. Sta je sa PAPAGAJKOM? Hoce li nju neko sredjivati, jer ovako izgleda jako ruzno a na super je lokaciji, i nije mi jasna zgrada ispred nje koja lici na raspadnutu sivu kockicu ( ispred Papagajke, do obale Miljacke)??[/citat]
Ta raspadnuta kocka je prvi objekat moderne u Sarajevu i kao takva ima neprocjenivu vrijednost. Kad se gradila papagajka nisu smjeli da je ruse pa su je onako okruzili. Danas izgleda niko od nadleznih i onih koji bi trebali brinuti o kulturnoj bastini ne znaju sta ta zgrada predstavlja pa je ostavljena da onako propada
ippon1
Regular user

City: Zagreb=Sarajevo
Status:
Date: 09/11/2007 @ 10:00:24

jel moze slika da vidimo kako to izgleda?
aza
Forum banned

Country:
City: wien
Status:
Date: 09/11/2007 @ 12:12:32

Ta zgrada ispred one papagajke je bila a mozda je jos uvijek privatno vlasnistvo jedne begovske familije a da li su im zgradu komunisti oduzeli pa sada vratili pojma nemam uglavnom tamo je lopovluk od vladara po narodu vjecna sudbina,

a papagajkakoja ima jako destruktivnu fasadu, kada je bila potpuno sredjena tek tada su shvatili da je ruzna , destruktivna,
covjek konta ima tih ljudi koji rade projekte da su kvalitet pa onda ima pametnih koji odlucuju koji objekat ili projekat je primjeren ambijentu ali stanje na terenu pokazuje uzas jedan, nije sve uzas ima i finih momenata, ali prevladava uzas
elmag
Regular user

Country:

Status:
Date: 09/11/2007 @ 15:59:58

ona je definitivno uzas. od boja pa do za fasadu koristenog materijala. blajk :-a
aza
Forum banned

Country:
City: wien
Status:
Date: 09/11/2007 @ 16:11:38

Totalmi uzas je papagajka, uvjek je bila ruzna, uvjek su bili komentari da je ruzna i da je neuspio projekat u smislu setetike i odnosa u ambijentu, toa vlaja preurediti i moze se fino srediti, ima materijala sada super za fasade , razne plohe, itd.

Nego ima li ijedna zgrada u sarajevu Jugendstill,
bosnia1990
Regular user

Country:
City: DEN HAAG
Status:
Date: 10/03/2008 @ 23:01:16

Extra objekat,nadam se da ce uskoro obnoviti fasadu...

[img:640]http://farm3.static.flickr.com/2330/2324149965_30ceaa6056_b.jpg[/img]

Proposed Merkur shoppingmall 100 000m2 Sarajevo
corvusEdin
Regular user

Country:
City: duesseldorf
Status:
Date: 10/03/2008 @ 23:09:22

[citat:aza]Totalmi uzas je papagajka, uvjek je bila ruzna, uvjek su bili komentari da je ruzna i da je neuspio projekat u smislu setetike i odnosa u ambijentu, toa vlaja preurediti i moze se fino srediti, ima materijala sada super za fasade , razne plohe, itd.

Nego ima li ijedna zgrada u sarajevu Jugendstill, [/citat]

Kako da nema?
Pun ti je grad primjera te epohe.

guckst du hier:
http://www.pbase.com/bauer/artnouveau_in_sarajevo

www.mojaraja.net
kloc
Regular user

Country:
Status:
Date: 10/03/2008 @ 23:14:44

[citat:corvusEdin][citat:aza]Totalmi uzas je papagajka, uvjek je bila ruzna, uvjek su bili komentari da je ruzna i da je neuspio projekat u smislu setetike i odnosa u ambijentu, toa vlaja preurediti i moze se fino srediti, ima materijala sada super za fasade , razne plohe, itd.

Nego ima li ijedna zgrada u sarajevu Jugendstill, [/citat]

Kako da nema?
Pun ti je grad primjera te epohe.

guckst du hier:
http://www.pbase.com/bauer/artnouveau_in_sarajevo[/citat]

njemački Jugendstil, kod nas cesce koristen naziv \'Secesija\' je svakako imao svoje mjesto u Sarajevu s pocetka 20. stoljeca...citiram te samo da pojasnim da nisu svi objekti na ovom linku obrađeni u toj formi

sarajevom obiluju građevine neo ili pseudo stilova kada s krajem 19 vijeka u nedostatku inspiracije se poteze za \'obnovom\' ranijih stilova ali naravno da to može proizvesti samo negativan efekat...hvala bogu da je ubrzo zavladala moderna

svoj komentar o obnovi fasada u mom gradu sam vec dostavio...

kloc
Regular user

Country:
Status:
Date: 10/03/2008 @ 23:16:52

ako cemo suditi prema strucnom misljenju koje i ja dijelim...ta zgrada ispred papagajke itekako ne smije biti rusena...jos kad sagledamo i historijski kontekst...nema sanse
Neno27
Regular user

Country:
City: banirrano
Status:
Date: 11/03/2008 @ 19:10:38

ZASTO JE SAMOPOLA OBALE OBNOVLJENO. SMJESNO JE FALI JOS PET SEST ZGRADICA OFARBATI A ONI PRESLI SADA NA MARINDVOR. ONE ZGRADE PREMA VJECNICI SU UZAS
agnelli
Regular user

Country:
Status:
Date: 12/03/2008 @ 13:10:35

[citat:Neno27]ZASTO JE SAMOPOLA OBALE OBNOVLJENO. SMJESNO JE FALI JOS PET SEST ZGRADICA OFARBATI A ONI PRESLI SADA NA MARINDVOR. ONE ZGRADE PREMA VJECNICI SU UZAS[/citat]
Potpis, citava obala izgleda stravicno, samo pravni fakultet, posta i pozoriste su ko nesh uredjeni ovo sve ostalo katastrofa, al\' ako se ne varam trebalo bi se to na ljeto raditi.
elmag
Regular user

Country:

Status:
Date: 12/03/2008 @ 14:34:06

Stvarno kako moze neko od nas pokrenuti \"pitanje Papagajke\"? Kako se mogu natjerati gradske vlasti da malo razmotre i to pitanje?

SALE
Regular user

Country:
Status:
Date: 12/03/2008 @ 15:42:22

[citat:agnelli][citat:Neno27]ZASTO JE SAMOPOLA OBALE OBNOVLJENO. SMJESNO JE FALI JOS PET SEST ZGRADICA OFARBATI A ONI PRESLI SADA NA MARINDVOR. ONE ZGRADE PREMA VJECNICI SU UZAS[/citat]
Potpis, citava obala izgleda stravicno, samo pravni fakultet, posta i pozoriste su ko nesh uredjeni ovo sve ostalo katastrofa, al\\\' ako se ne varam trebalo bi se to na ljeto raditi.[/citat]

Meni je najžalosniji primjer gimnazije, poslije rata su renovirali fasadu a na mnogim mjestima se vec vidi zuta boja koja je bila prije!! :-(

sarajka
Regular user

Country:
City: Zagreb
Status:
Date: 12/03/2008 @ 17:29:55

iskreno, stvarno je jadno koliko malo se ulaže u obnovu fasada, ipak, moram pohvaliti kako je za ovo vrijeme poslije rata, dooosta toga urađeno, pa sjetite se samo kako je naš grad izgledao nakon slinih \"udaraca\" od strane smradova koji su ga pokušali uništiti, pa eto, ipak sam zadovoljna. ide dobro, napreduje . sa obzirom kakva nam je država - SUPER JE! ali ja sam da se ona krava semiha drmne sa pozicije i svi njeni zastupnici sa njom, stvarno ona nema pojma o vođenju grada, a kamo li o vođenju SARAJEVA (kao jednog pola milionskog grada, i više)... majku mu staru, pa kad će Vijećnicu obnoviti?? Ili one zgrade prekoputa Željinog stadiona??? Užas, one male obojane davno a i sa njih se skinule boje, a one velike štrče k\'o neke kutije koje su male bebice \"obojale\" svojom \"umjetnošću\"....:-a

I sarajka....
remorker
Regular user

Country:
City: Berlin
Status:
Date: 12/03/2008 @ 18:47:35

[citat:agnelli][citat:Neno27]ZASTO JE SAMOPOLA OBALE OBNOVLJENO. SMJESNO JE FALI JOS PET SEST ZGRADICA OFARBATI A ONI PRESLI SADA NA MARINDVOR. ONE ZGRADE PREMA VJECNICI SU UZAS[/citat]
Potpis, citava obala izgleda stravicno, samo pravni fakultet, posta i pozoriste su ko nesh uredjeni ovo sve ostalo katastrofa, al\\\' ako se ne varam trebalo bi se to na ljeto raditi.[/citat]

tacno, i ja sam negdje procito da ce ove godine dalje renovirat obalu ali i marin dvor nesto in titovu djelom od vjecne vatro gore prema katedrali
Stranice: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16]

Copyrighted © Sarajevo Construction, owned by Althea Global 2007 - 2008 | All rights reserved
Optimized for screen resolution 1024*768 with 32bit color and for Firefox web browser | Tested also in IE and Opera