Monday, 13th Oct 2008
Forum: Projekti u izgradnji > Topic: Naplatne kucice - slike

kalimero
Regular user

Country:
City: Sarajevo
Status:
Re: Naplatne kucice - slike
Date: 09/06/2008 @ 15:41:03

kalimero said:

Vozač tražio jednu povratnu do Zenice

Dok građani plaćaju uredno, ministri i njihovo osoblje na svaki način žele uštedjeti 1,5 KM...
09.06.2008. 14:24

Službenici Federalne direkcije za autoputeve, koji naplaćuju putarinu na jedinom komadiću autoputa u BiH od Jošanice do Visokog, u naplatnim se kućicama svakodnevno susreću s vozačima nenaviklim na plaćanje puta. Tako se među službenicima u Jošanici prepričava molba vozača, koji putarinu na autoputu nije razlikovao od vozne karte za autobus.

- Molim vas jednu povratnu do Zenice - sasvim je ozbiljno zatražio vozač, kojem je bilo teško objasniti da takvo šta ne postoji.

Dok obični građani bez riječi plaćaju 1,5 KM za korištenje autoputa, radnicima mnogo veći problem predstavljaju funkcioneri raznih ministarstava i njihovo osoblje, koji na svaki način žele izbjeći plaćanje. Ipak, radnicima su podijeljene jasne instrukcije da nikome nema popuštanja, da svi moraju platiti putarinu, makar to i bio državni ministar.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/mozaik/vozac-trazio-jednu-povratnu-do-zenice
dajte da organizujemo humanitarnu akciju za cigane iz vlade da ne moraju placati putarinu, mislim, stvarno nema smisla, 1,5 KM da oni izdvajaju od onako bijedne plate.
Konnie
Regular user

Country:

Status:
Date: 09/06/2008 @ 15:49:34

kalimero said:

dajte da organizujemo humanitarnu akciju za cigane iz vlade da ne moraju placati putarinu, mislim, stvarno nema smisla, 1,5 KM da oni izdvajaju od onako bijedne plate.
Ako je istina, onda su stvarno "cigani".
ekist
Regular user

Country:
Status:
Date: 09/06/2008 @ 16:19:50

Mogu vam reci da su extra ljubazni zaposlenici u naplatnim kucama ali da je glupo to da isto placas za 1 kilometar ili 20 kilometara.
bosnia1990
Regular user

Country:
City: DEN HAAG
Status:
Date: 12/06/2008 @ 13:34:40

Kroz naplatne rampe u Jošanici i sa čip-karticom koja će koštati 12 KM

Desetak dana nakon što je počela naplata putarine na budućoj autocesti Sarajevo – Zenica u Jošanici veći problemi nisu zabilježeni, a novost je da su korisnici ovog dijela autoceste odnedavno u mogućnosti da kupe i čip-karticu. Ova kartica služi vozačima koji često dolaze na naplatne rampe, koji pritom ne žele po džepovima tražiti sitan novac za plaćanje ulaska ili izlaska s autoputa.

Stručni savjetnik za organizaciju i upravljanje objekata naplate u Direkciji autocesta Federacije BiH Meho Guhdija jučer je rekao da čip-kartica košta 12 KM, a da dužina njenog korištenja ovisi o iznosu koji je vozač na nju uplatio. Za čip-kartice su se najviše zainteresovale firme čija vozila češće prolaze kroz Jošanicu, mada ni interes vozača osobnih automobila nije mali.

"Za firme smo uveli virmansko plaćanje, a vozači osobnih automobila svoje kartice mogu napuniti na našem naplatnom mjestu. Zainteresovanost je velika, o čemu svjedoči brojka od 200 prodatih kartica i 300 koje su u pripremi. U narednoj sedmici smo planirali distribuirati oko 2.000 kartica" kazao je Guhdija. Da ne bi dolazilo do nepotrebnih zadržavanja u jednoj od osam traka, Guhdija je objasnio da vozači čip-karticu trebaju prisloniti na za to predviđeno mjesto, koje je nadohvat ruke svakog vozača. Potom blagajnik vozaču da potvrdu nakon čega se podiže rampa i vozač se treba uputiti prema izlazu.

Osim uglavnom pozitivnih reakcija na naplatu putarine, poneki vozači izražavaju i negodovanje. Međutim, Guhdija kaže da je jasno naznačeno da svi, osim vojske, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, te invalida koji su dobili potvrde u Direkciji autocesta FBiH, plaćaju prolaz kroz rampe.

"Rad naplatnih kućica, zapravo, najbolje poznaju vozači kamiona, koji očito sa istim stvarima imaju međunarodno iskustvo. Ali je sa vozačima osobnih automobila situacija malo drugačija. Dešava se da svojim komentarima znaju zadržavati promet i slično. Od loših stvari je nuđenje krupnih novčanica, pa se takvi vozači i bune kada im se vrati sitan novac" tvrdi Guhdija.

Podsjećanja radi, putarina se u BiH naplaćuje u markama i eurima, a blagajnici primaju i kovanice eura. Ipak, kada se radi o eventualnim problemima na naplatnim rampama, pokazalo se da kod pojedinih bh. vozača nije prisutno neznanje pri ulasku na autoput, nego čista saobraćajna kultura.

Kroz naplatne rampe u Jošanici radnim danima prođe između 13 i 14 hiljada vozila, kao i subotom, a nedjeljom oko 11 hiljada. Naplata je podijeljena u četiri kategorije, pa je cijena prolaza od 1,5 za vozače osobnih automobila do 7 KM za vozače kamiona s prikolicom ili bez nje. Po 3, odnosno 5 KM je potrebno vozačima kombi vozila i lakih vozila s prikolicom i vozačima kamiona i kombi vozila s prikolicom.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/175761

Proposed Merkur shoppingmall 100 000m2 Sarajevo
agnelli
Regular user

Country:
Status:
Date: 12/06/2008 @ 19:06:31

kalimero said:

a mislis da njemacki, francuski, svicarski visoki zvanicni to tamo placaju... Dajte ba sta vam je... Na sta bi to licilo... jbt et sad ce nam svima pasti standard necemo imati za hljeba zato sto oni ne placaju...
Pricate gluposti nigdje ni u jednoj zemlji nikakvi zvanicnici pod pratnjom to ne placaju...
Hajmo sad pred predsjednistvo dole da ih gadjamo vocem i povrcem sto oni ne placaju putarinu... dajte ba...

Jest da me nervira njihovo bahacenje kad oni debili uaple rotaciju i tjeraju ljude da se haman u rupe sklanjaju da bi kloc mogao na svoje selo na vrijeme stici poslije jednice... al' ne treba pretjerivati
gorazde_66
Regular user

Country:
City: Berlin/Gorazde
Status:
Date: 15/06/2008 @ 13:43:08

Naplatne kucice Josanica 11.06.08 by Mirza-sm

kalimero
Regular user

Country:
Status:
Date: 15/06/2008 @ 14:13:51

agnelli said:

a mislis da njemacki, francuski, svicarski visoki zvanicni to tamo placaju... Dajte ba sta vam je... Na sta bi to licilo... jbt et sad ce nam svima pasti standard necemo imati za hljeba zato sto oni ne placaju...
Pricate gluposti nigdje ni u jednoj zemlji nikakvi zvanicnici pod pratnjom to ne placaju...
Hajmo sad pred predsjednistvo dole da ih gadjamo vocem i povrcem sto oni ne placaju putarinu... dajte ba...

Jest da me nervira njihovo bahacenje kad oni debili uaple rotaciju i tjeraju ljude da se haman u rupe sklanjaju da bi kloc mogao na svoje selo na vrijeme stici poslije jednice... al' ne treba pretjerivati
nisi ni procitao sta pise, niko nije rekao za predsjednistvo i ostala govna, nego uposlenici ministarstava i njima slicni ne zele da placaju. Nigdje ti ne pise delegacije pod pratnjom i sl.
emir506
Regular user

Country:
Status:
Date: 16/06/2008 @ 12:20:34

mirza vozac autobusa.hihihi.
nisam ni znao.
kolko trosi?
GOLIATH
Regular user

Country:

Status:
Date: 16/06/2008 @ 14:52:24

Super su slike. Hvala na postavljanju..
Fino sve izgleda, bjelo, novo i pod video-nadzorom.
bosnia1990
Regular user

Country:
City: DEN HAAG
Status:
Date: 07/07/2008 @ 12:25:28

Naplatom putarine za 28 km autoputa na koridoru 5c prikupljeno više od 900.000 KM

Od 1. juna 2008. godine , kada je počela naplata putarine u Jošanici za 28 kilometara autoputa Zenica - Sarajevo - Mostar na koridoru 5c, prikupljeno je više od 900.000 KM, potvrdio je Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoceste FBiH.

"Planirali smo da će to biti 500.000 do 550.000 KM mjesečno, ali je plan prebačen za 70 odsto. Naplata je trebalo da počne početkom godine i plan za ovu godinu je bio šest miliona KM. Taj plan ćemo vjerovatno ispoštovati čak i s početkom naplate od 1. juna", istakao je Trhulj.

Napomenuo je da sredstva od putarine za sada "miruju", te da Direkcija za autoceste FBiH radi prijedlog programa njihovog utroška.

"Sredstva su za sada akumulirana na računu. Naš prijedlog programa utroška je da 12 odsto ide za materijalne troškove, a 88 odsto za troškove održavanja i investiranje projekata koje je Vlada FBiH utvrdila kao prioritet, a odnose se na brze ceste i autoceste. Prijedlog će biti poslat u Ministarstvo finansija i Ured za zakonodavstvo, a onda ga Vlada treba da odobri. Kada odluka Vlade bude u `Službenim novinama`, novac će se moći trošiti", istakao je Trhulj.

Naplata putarine odvija se kroz osam traka i sedam naplatnih kućica, a cijena je od 1,50 KM za putnička, do sedam KM za teretna vozila. Trhulj kaže da je oko 80 odsto automobila, od ukupnog broja vozila koja su u junu prošla kroz naplatno mjesto, bili putnički. Dnevni promet u prosjeku je bio oko 13.700 vozila.

"Prosjek je varirao. Broj vozila se drastično povećava petkom od 11 do 20 sati. Prosjek petkom je 15.000 vozila", kaže on.

Dnevni promet najmanji je vikendom, u šta smo se uvjerili juče. Nekoliko vozača koje smo zatekli na naplatnom mjestu kazalo je da su se navikli na plaćanje putarine i smatraju to potpuno normalnim.

"Čak mislim da je putarina mala. Prošao sam kroz Sloveniju i platio 120 KM, a cesta je loša, makadam. Naš autoput je dobar", rekao je jedan od vozača.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/180098

kuraf
Regular user

Country:
City: sarajevo
Status:
Date: 07/07/2008 @ 20:39:19

bosnia1990 said:

Naplatom putarine za 28 km autoputa na koridoru 5c prikupljeno više od 900.000 KM

Od 1. juna 2008. godine , kada je počela naplata putarine u Jošanici za 28 kilometara autoputa Zenica - Sarajevo - Mostar na koridoru 5c, prikupljeno je više od 900.000 KM, potvrdio je Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoceste FBiH.

"Planirali smo da će to biti 500.000 do 550.000 KM mjesečno, ali je plan prebačen za 70 odsto. Naplata je trebalo da počne početkom godine i plan za ovu godinu je bio šest miliona KM. Taj plan ćemo vjerovatno ispoštovati čak i s početkom naplate od 1. juna", istakao je Trhulj.

Napomenuo je da sredstva od putarine za sada "miruju", te da Direkcija za autoceste FBiH radi prijedlog programa njihovog utroška.

"Sredstva su za sada akumulirana na računu. Naš prijedlog programa utroška je da 12 odsto ide za materijalne troškove, a 88 odsto za troškove održavanja i investiranje projekata koje je Vlada FBiH utvrdila kao prioritet, a odnose se na brze ceste i autoceste. Prijedlog će biti poslat u Ministarstvo finansija i Ured za zakonodavstvo, a onda ga Vlada treba da odobri. Kada odluka Vlade bude u `Službenim novinama`, novac će se moći trošiti", istakao je Trhulj.

Naplata putarine odvija se kroz osam traka i sedam naplatnih kućica, a cijena je od 1,50 KM za putnička, do sedam KM za teretna vozila. Trhulj kaže da je oko 80 odsto automobila, od ukupnog broja vozila koja su u junu prošla kroz naplatno mjesto, bili putnički. Dnevni promet u prosjeku je bio oko 13.700 vozila.

"Prosjek je varirao. Broj vozila se drastično povećava petkom od 11 do 20 sati. Prosjek petkom je 15.000 vozila", kaže on.

Dnevni promet najmanji je vikendom, u šta smo se uvjerili juče. Nekoliko vozača koje smo zatekli na naplatnom mjestu kazalo je da su se navikli na plaćanje putarine i smatraju to potpuno normalnim.

"Čak mislim da je putarina mala. Prošao sam kroz Sloveniju i platio 120 KM, a cesta je loša, makadam. Naš autoput je dobar", rekao je jedan od vozača.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/180098

jos kad dijaspora i turisti nagrne ihaaaaaa
bice paraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa masala

Sve od Une pa do Save, od Drine pa do mora sve je to BiH
Jedna, jedina, specifična, unikatna
Zemlja svih njenih naroda i narodnosti
Nemam druge samo nju moju BiH
Sve to moja domovina BiH
negro
Regular user

Country:

Status:
Date: 07/07/2008 @ 22:30:10

cuj te ovo

kao prvo u sloveni se placa vinjeta od 35 eura a drugo kamo srece da mi imamo pola cesta kao slovenija tebi je makadam u glavi kako ja vidim ;-)
zidar
Regular user

Status:
Date: 08/07/2008 @ 05:17:19

kuraf said:

jos kad dijaspora i turisti nagrne ihaaaaaa
bice paraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa masala
Bice para,samo da to ne zavrsi u privatnim dzepovima lesinara sa kravatama ili u krpljenje nekih rupa za koje ce reci da su npr.ulozili 10 miliona KM u krpljenje tih rupa,dok bi po dosadasnjoj lopovskoj praksi koje su se oni vjerno pridrzavali,od tih 10 miliona KM,stvarno bilo ulozeno 5 miliona a drugih 5 miliona zavrsilo u njihovim privatnim dzepovima!!
bhfnino
Regular user

Status:
Date: 10/08/2008 @ 20:38:54

Uskoro izbor najpovoljnije od tri pristigle ponude

SARAJEVO - Ponude za gradnju dva bočna naplatna mjesta na autoputu Zenica - Sarajevo - Mostar na koridoru 5c, u Podlugovima i Visokom, dostavili su konzorciji "Hidrogradnja" i "Euro-asfalt" i "Put" i "Asfaltgradnja", te preduzeće "Integral", kazao je Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoceste FBiH.

Dodao je da bi za nekoliko dana mogla biti donesena odluka o najpovoljnijem izvođaču radova, te da će u izboru presudna biti cijena. Istakao je da bi gradnja trebalo da počne u drugoj polovini septembra, a da je rok za završetak radova šest mjeseci.

"Dva konzorcija i jedna firma dostavili su ponudu za oba naplatna mjesta. Riječ je o domaćim preduzećima. Komisija trenutno kontroliše dokumentaciju, a nadam se da će završiti za sedam do deset dana. Do marta ili aprila trebalo bi da bude završena izgradnja, a onda su potrebna dva mjeseca za uvođenje sistema tako da u junu očekujemo početak naplate putarine", rekao je Trhulj.

Naveo je da je konzorcij firmi "Hidrogradnja" i "Euro-asfalt" dao najjeftiniju ponudu za gradnju naplatnog mjesta Podlugovi, oko 2,4 miliona KM, u šta je uključen namještaj i sigurnosna oprema, dok je najnižu cijenu za gradnju naplatnog mjesta Visoko dao konzorcij "Put" i "Asfaltgradnja", oko 2,9 miliona KM.

"Međutim, komisija provjerava da nema računskih grešaka jer se greška često desi, tako da nije sigurno da su ponude ovih konzorcija najpovoljnije", istakao je Trhulj.

Napomenuo je da je rok za gradnju dionice Dobrinje - Kakanj autoputa na koridoru 5c april iduće godine i da je planirano postavljanje montažne naplatne kućice u Kaknju kako bi dobili zatvoreni sistem naplate, te da će cijena putarine biti 0,11 KM po kilometru.

Naplata putarine na dijelu izgrađenog autoputa počela je u junu na naplatnom mjestu u Jošanici.

http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/26988/Uskoro-izbor-najpovoljnije-od-tri-pristigle-ponude.html

Super, bice jos naplatni kucica

Merkur Vogosca U/C

emir506
Regular user

Country:
Status:
Date: 11/08/2008 @ 08:56:34

Uh al volimo kenjat. Platio je Vinjetu 120 KM, koju moze korisiti godinu dana.

U slovniji makadam, a kod nas put dobar !? Uh jadni slovenci, a blago nama kad imamo vlast , sto nam je napravila taj dobri put.

Ovo normalan covjek nije sigurno izjavio.

A i ova direkcija je pukla, ide po rampama, i vrsi intervjue sa ludjacima.

kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 11/08/2008 @ 21:03:58

bhfnino said:

Uskoro izbor najpovoljnije od tri pristigle ponude

SARAJEVO - Ponude za gradnju dva bočna naplatna mjesta na autoputu Zenica - Sarajevo - Mostar na koridoru 5c, u Podlugovima i Visokom, dostavili su konzorciji "Hidrogradnja" i "Euro-asfalt" i "Put" i "Asfaltgradnja", te preduzeće "Integral", kazao je Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoceste FBiH.

Dodao je da bi za nekoliko dana mogla biti donesena odluka o najpovoljnijem izvođaču radova, te da će u izboru presudna biti cijena. Istakao je da bi gradnja trebalo da počne u drugoj polovini septembra, a da je rok za završetak radova šest mjeseci.

"Dva konzorcija i jedna firma dostavili su ponudu za oba naplatna mjesta. Riječ je o domaćim preduzećima. Komisija trenutno kontroliše dokumentaciju, a nadam se da će završiti za sedam do deset dana. Do marta ili aprila trebalo bi da bude završena izgradnja, a onda su potrebna dva mjeseca za uvođenje sistema tako da u junu očekujemo početak naplate putarine", rekao je Trhulj.

Naveo je da je konzorcij firmi "Hidrogradnja" i "Euro-asfalt" dao najjeftiniju ponudu za gradnju naplatnog mjesta Podlugovi, oko 2,4 miliona KM, u šta je uključen namještaj i sigurnosna oprema, dok je najnižu cijenu za gradnju naplatnog mjesta Visoko dao konzorcij "Put" i "Asfaltgradnja", oko 2,9 miliona KM.

"Međutim, komisija provjerava da nema računskih grešaka jer se greška često desi, tako da nije sigurno da su ponude ovih konzorcija najpovoljnije", istakao je Trhulj.

Napomenuo je da je rok za gradnju dionice Dobrinje - Kakanj autoputa na koridoru 5c april iduće godine i da je planirano postavljanje montažne naplatne kućice u Kaknju kako bi dobili zatvoreni sistem naplate, te da će cijena putarine biti 0,11 KM po kilometru.

Naplata putarine na dijelu izgrađenog autoputa počela je u junu na naplatnom mjestu u Jošanici.

http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/26988/Uskoro-izbor-najpovoljnije-od-tri-pristigle-ponude.html

Super, bice jos naplatni kucica
ja ih ne prizeljkujem

vinjeta zakon

Sve to moja domovina BiH
kimbo
Regular user

Status:
Date: 16/08/2008 @ 09:05:29

Par zapažanja:
Ja ne znam jel osoblje koje radi u naplatnim kučicama prošlo neki šarm kurs ali sam uočio da su pravo ljubazni ...

Sviđa mi se trenutni intenzitet radova ...iako su vrućine nesnosne ..

Rade punom parom kod Kaknja ...dalje ...Reljevo - Rječica ..radi se tunel - nadvožnjak - tunel ...to će valjda spajati zaobilaznicu sa postojećim auto putem ..
bhfnino
Regular user

Status:
Date: 16/08/2008 @ 12:24:18

Kimbo, imas par slika?

Merkur Vogosca U/C

kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 16/08/2008 @ 12:33:54

kimbo said:

Par zapažanja:
Ja ne znam jel osoblje koje radi u naplatnim kučicama prošlo neki šarm kurs ali sam uočio da su pravo ljubazni ...

Rade punom parom kod Kaknja ...dalje ...Reljevo - Rječica ..radi se tunel - nadvožnjak - tunel ...to će valjda spajati zaobilaznicu sa postojećim auto putem ..
vecina rokova je probijena i sada moraju sustici zaostatak

Sve to moja domovina BiH
Dervish
Regular user

Country:
City: Stockholm
Status:
Date: 16/08/2008 @ 12:53:53

kimbo said:

Par zapažanja:

Slazem se. Pravo su prijatni u naplatnim kucicama, cak se malo i nasalila zena zadnji put kad sam prosao.
Stranice: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]

Copyrighted © Sarajevo Construction, owned by Althea Global 2007 - 2008 | All rights reserved
Optimized for screen resolution 1024*768 with 32bit color and for Firefox web browser | Tested also in IE and Opera