Monday, 13th Oct 2008
Forum: Off topic > Topic: Sarajevo Airport
Sarajevo Construction

gorazde_66
Regular user

Country:
City: Berlin/Gorazde
Status:
Re: Sarajevo Airport
Date: 25/06/2008 @ 14:10:39

bosnia1990 said:

Germanwings neu von Köln nach Sarajevo

Die Günstig-Airline stockt ihren Flugplan ab Köln/Bonn auf und fliegt ab 16. August 2008 zweimal pro Woche in die Hauptstadt von Bosnien und Herzegowina.

Immer mittwochs startet dann ein Airbus A319 von Germanwings um 6.45 Uhr in Richtung der Balkanmetropole. Zurück an den Rhein geht es um 9.15 Uhr. Am Samstag hebt der Germanwings-Jet um 13.25 Uhr in Köln/Bonn ab, der Rückflug startet um 15.55 Uhr aus Sarajevo. Die Flugzeit beträgt zwei Stunden. Die Flüge sind ab Mittwoch um 12 Uhr buchbar.

Sarajevo ist mit einer halben Million Einwohner die größte Stadt des Landes und Zentrum von Politik, Wirtschaft, Kultur und Tourismus. Die Stadt ist heute, nach schwierigen Jahren, ein lebendiges Beispiel für friedliches Zusammenleben. www.germanwings.com

http://dmm.travel/news/luftfahrt/16811/
wow i to sam 19€...

Germanwings

bosnia1990
Regular user

Country:
City: DEN HAAG
Status:
Date: 25/06/2008 @ 14:32:05

Narucio sam odmah ticket za oktobar, Köln-Sarajevo-Köln 78 euro samo!

Proposed Merkur shoppingmall 100 000m2 Sarajevo
vedo82
Regular user

Country:
City: MA
Status:
Date: 25/06/2008 @ 17:35:40

Ovo je bilo isto prosle godine koliko se sjecam. Pa nisu poletjeli za SA.

Vracali raji pare nazad. JA dok prvi Germanwings avion ne sleti u SA ne vjerujem nista.

Nadam se da ce ovaj put stvarno nesto biti od toga.

bosnia1990
Regular user

Country:
City: DEN HAAG
Status:
Date: 25/06/2008 @ 17:40:33

Soon in Sarajevo

Proposed Merkur shoppingmall 100 000m2 Sarajevo
zrak
Regular user

Status:
Date: 07/07/2008 @ 16:03:01

Kao i svi drugi forumi ovaj forum ima dosta fenomenalnih komentara ali i dosta gluposti na njemu. Zbog onih prvih osobno pratim ovaj forum vec duze vrijeme ali nikad nisam imao razlog da komentiram ista do danas

U mom poslu obavim preko 100 letova godisnje a i studirao sam logistiku tako da mislim da bih mogao doprinijeti necim pametnim bar ovdje. Nadam se da se niko nece uvrijediti ako kritikujem njihovo misljenje ili sto pametujem

Prije nego sto pocnem komentirati nekoliko fakata koje je dobro znati prije nego uopce pocnete diskotovati stanje na aerodromima.

Broj putnika na jednom aerodromu zavisi od vise cinjenica. Dvije veoma vazne su:

•Bruto domaci proizvod okoline
•Broj stanovnika u okolini aerodroma

1)Prvi fakat je veoma lahak za razumjeti. Sto ljudi imaju vise para to i vise putuju.
2)Sto je jedna osoba duze udaljena od aerodroma to je manja vjerovatnoca da izabere da putuje sa tog aerodroma. Recimo ako su osobi iz Tuzle potrebna cetri sata da doputuje do Sarajeva da bih letila za Ljubljanu onda nije toliko vjerovatno da ce ta osoba izabrati da leti (4 sata put + 1 sat let + 1-2 sata check in) ispred putovanja autom do Ljubljana (recimo 8 sati). Znaci infrastruktura unutar zemlje je veoma vazna za broj putnika koji gravitiraju tom aerodromu.

Broj letova sa jednog aerodroma zavisi isto do vise cinjenica ali dvije najvaznije su:

•Dali ijedna aviokompanija koristi aerodrom kao svoje srediste (hub)
•Broj sjedista firmi u okolini aerodroma

1) Dva primjera. SAS koristi Kopenhagen kao svoj prvi hub i stokholm kao hub broj 2. Putnici iz Osla koji zele da lete sa SAS-om za recimo SAD su uvijek primorani da lete ili u Kopenhagen (NY, Chicago, SF, Seattle, Washington) ili u Stokholm (NY, Chicago). Na isti nacin Lufthansa koristi Frankfurt kao prvi hub i Minhen kao drugi hub.
2)Poznato da osobe u vrhovima firmi putuju dosta zbog ugovora i slicno. Takodjer obicno se leti u biznis klasi sto vecina obicnih putnika ne radi. Naprimjer Berlin je najveci grad u Njemackoj, ali jedino Sony ima svoje sjediste u gradu. Zbog toga broj poslovnih letova je daleko manji nego recimo u Minhenu. Zbog toga do prosle godine Lufthansa uopce nije imala direktne letove za SAD iz Berlina nego se moralo presjedati u Minhenu, Hamburgu, Düsseldorfu ili Frankfurtu.

E sada komentari o sarajevskom aerodromu.

Sarajlija kaze:
Nije to, bas sam jucer pricao sa strucnjakom koji mi je objasnio problem..... Radi se o tome da su BHAirlines kao skoro svi drugi airlinesi podpisali sporazum o "Open Sky Agreement" sta znaci da bi BHAirlines normalnim putem smjela svugdje letiti gdje hoce po evropi tako i Germanwings i Ryanair i svi ostali..... Problem je u tome sto Evropska Unija to nedozvoljava, zato sto bih onda BHAirlines mogo nuditi letove na primjer Köln- Stuttgart za nize cijene od Lufthanse i svih ostalih posto imamo manje troskove od njih a to bih unistilo druge kompanije kao Lufthansu! Zatim su rekli u Briselu Evropska Unija vam nemoze dati to odobrenje i kad ste potpisali open sky agreement. I sve dok mi nesmijemo letiti kao druge kompanije, nece biti dozvole za Low-cost Airlinese kao Ryanair i sve ostale u da lete za Bosnu i Hercegovinu!

Ja ti sigurno garantujem da taj strucnjak pojma nema ili laze. On je upravu da BiH nije potpisnik OSA ali mi smo ti koji profitiramo a ne EU. Jeli stvarno mislis da se Lufthansa ili bilo koja svjetska kompanija plasi BH Airlinesa? Pa mi nemozemo ni da kupimo treci avion sami a kamoli da se takmicimo protiv Lufthansa koja je jedna od rijetkih profitabilnih avio kompanija.

Uopce da bih letio izmedju dva aerodroma potrebna je ogromna infrastruktura. Zbog toga se u veoma veoma rijetkim slucajevima desava da jedna avio kompanija pocne letiti izmedju dva aerodroma a da nijedan nije neka vrsta huba za bas tu kompaniju. Profitabilnost te linije mora biti ogromna da bih se ikome isplatilo da otvori takvu liniju. I nisko tarifne kompanije uvijek koriste hubove.

[i]
Koliko znam, BiH nije potpisnica "Open Sky Agreement" i u tome mozda lezi jedan od problema zasto nisko tarifne avio kompanije zaobilaze BiH. Takodjer, nemamo program podsticanja dolaska takvih kompanija, pocevsi od smanjena aerodromskih taxi, oslobadjanje poreza[/i]

Tacno. Vecina manjih aerodroma privlaci nisko tarifne avio kompanije tako sto im smanji aerodromske takse. Obicno opcine u kojima se ovaj aerodrom nalazi oslobode ove avio-kompanije nekih poreza.

Ja osobno ne znam koliko sarajevski aerodrom uzima taksi ali sam cuo da su prilicno niske. Ukoliko bih opcina ili aerodrom dotirao jednu kompaniju sigurno bih morali dotirati sve avio kompanije zbog protiv konkurentskih pravila. Tako da mislim da zasad nema nista od smanjivanja taksi.

Btw vlada manjeg bh entiteta je pokusala sa ovim u Banja Luci. Ali nijedna avio kompanije nije nasla liniju za Banja Luku profitabilnom tako da svi odustali. Trenutno leti jedna avio kompanija za Salzburg ali sa garancijom gdje vlada manjeg entiteta pokriva sve gubitke (koji su se trenutno nagomilali)

Karabaja kaze
[i]
[i]Zar su ovo dobre informacije???
Samo jos vise dodatnih letova prema zagrebu, ljubljani, pa sad i beogradu. Opet postajemo feeding aerodrom za ove gradove i njima povecavamo promet za trece destinacije, umjesto da privlacimo kompanije koje ce direktno povezati Sarajevo sa zapadnom evropom, amerikom, afrikom i azijom[/i][/i]

Polahko samo. Trenutno je tendencija unutar zrakoplovstva u evropi da se sve vise i vise uvode direktne linije. Ako BH Airlines ikad ojaca nece uopce biti problem promjeniti situaciju.

[i][i]SJJ-Amsterdam 5x
SJJ-Frankfurt 6x
SJJ-Zurich 7x
SJJ-Stuttgart 2x
SJJ-Oslo/Stockholm 2x
SJJ-Copenhagen/Göteborg 2x
SJJ-Istanbul 10x
SJJ-Brussels 3x
SJJ-Skopje 3x
SJJ-Pristina 3x
SJJ-Paris 3x
Mostar-Zagreb 3x
Mostar-Istanbul 2x
Mostar-Rim 2x
Mostar-Vienna 2x
Banjaluka-Frankfurt 2x
Banjaluka-Zurich 2x
Banjaluka-Vienna 4x[/i][/i]

Gdje letiti, ovo je dobro pitanje koje sigurno niko od nas nemoze odgovoriti tacno. Jedno treba znati da je i jedna od ovih linija veoma profitabilna vec bi je neke od svjetskih kompanije uzeli.

•Sto se tice Mostarskih linija Mostar ima ogroman turisticki potencijal. To je vec Austrian prepoznao tako da uvodi ljetnu liniju izmedju Beca i Mostara. Mostar – Zagreb zvuci kao linija koja bih mogla biti i profitabilna za poslovne ljude ali onda bih morala ici bar jedan put na dan (radnim danima).

•Sto se tice banja luckih linija ja osobno ne vjerujem u njih. Uprkos mnogim beneficijama koje je manji bosansko-hercegovacki entitet nudio (cak i pokrivanje gubitaka) niko nije zelio da leti za taj grad. Tako sad za sad zaboravi. Vjerovatno je da ce biti vise carter letova u buducnosti (iz banja luke ne u banja luku kao sa mostarom).

•Sto se tice Sarajeva ovdje izgleda mnogo perspektivnije.

oSkandinavske zemlje imaju potencijal. Prvo ima dosta nase dijaspore a i turizam bih mogao krenuti. Nazalost ja mislim da su linije za Oslo, Geteborg, Stokholm i Kopenhagen jedino profitabilne tokom ljeti (i mozda oko nove godine) dok Helsinki mozes zaboraviti. Norwegian je evo otvorio linije za Stokholm (2x sedmicno tokom ljeta i jedan put tokom godine) i za Oslo (1x). Interesantno je da je Norwegian poceo sa dvije linije za Oslo da bih kasnije promjenio u jednu liniju. Indicira da je potraznja bila mala.
oU Frankfurt ja vjerujem. Mislim da bih BH airlines ako dobije avion trebao povecati broj letova na jedan na dan da bih ova ruta bila alternativa za poslovne ljude. Uopce i linije za Stuttgart i Cirih bih trebala biti povecana na po jedan na dan zbog gore navedenog.
oU Pariz, Amsterdam i Rim nazalost ne vjerujem. ALI Brisel je odlicna alternativa. BiH je potpisala SSP sa EU zamislite i sami koliki ce broj letova biti od strane politicara i ostale birokracije. Ovo bih mogla biti odlicna linija. Naravno ponovo moraju letiti bar jednom na dan da bih se isplatilo.
FaceOff
Regular user

Country:

Status:
Date: 07/07/2008 @ 18:36:39

Otkud ti ta informacija da će Norwegian zadržati jedan let sedmično za Štokholm tokom cijele godine?
kuraf
Regular user

Country:
City: sarajevo
Status:
Date: 07/07/2008 @ 20:32:49

bosnia1990 said:

Soon in Sarajevo

cisto sumljam jer je stopirana odluka o izmjenama zracnog saobracaja sa Njemackom
iz splita 2 aviona dnevno lete germanwings

Sve od Une pa do Save, od Drine pa do mora sve je to BiH
Jedna, jedina, specifična, unikatna
Zemlja svih njenih naroda i narodnosti
Nemam druge samo nju moju BiH
Sve to moja domovina BiH
atlantis.
Regular user

Country:
City: Atlanta
Status:
Date: 07/07/2008 @ 20:58:34

zrak said:

Kao i svi drugi forumi ovaj forum ima dosta fenomenalnih komentara ali i dosta gluposti na njemu. Zbog onih prvih osobno pratim ovaj forum vec duze vrijeme ali nikad nisam imao razlog da komentiram ista do danas

U mom poslu obavim preko 100 letova godisnje a i studirao sam logistiku tako da mislim da bih mogao doprinijeti necim pametnim bar ovdje. Nadam se da se niko nece uvrijediti ako kritikujem njihovo misljenje ili sto pametujem

Prije nego sto pocnem komentirati nekoliko fakata koje je dobro znati prije nego uopce pocnete diskotovati stanje na aerodromima.

Broj putnika na jednom aerodromu zavisi od vise cinjenica. Dvije veoma vazne su:

•Bruto domaci proizvod okoline
•Broj stanovnika u okolini aerodroma

1)Prvi fakat je veoma lahak za razumjeti. Sto ljudi imaju vise para to i vise putuju.
2)Sto je jedna osoba duze udaljena od aerodroma to je manja vjerovatnoca da izabere da putuje sa tog aerodroma. Recimo ako su osobi iz Tuzle potrebna cetri sata da doputuje do Sarajeva da bih letila za Ljubljanu onda nije toliko vjerovatno da ce ta osoba izabrati da leti (4 sata put + 1 sat let + 1-2 sata check in) ispred putovanja autom do Ljubljana (recimo 8 sati). Znaci infrastruktura unutar zemlje je veoma vazna za broj putnika koji gravitiraju tom aerodromu.

Broj letova sa jednog aerodroma zavisi isto do vise cinjenica ali dvije najvaznije su:

•Dali ijedna aviokompanija koristi aerodrom kao svoje srediste (hub)
•Broj sjedista firmi u okolini aerodroma

1) Dva primjera. SAS koristi Kopenhagen kao svoj prvi hub i stokholm kao hub broj 2. Putnici iz Osla koji zele da lete sa SAS-om za recimo SAD su uvijek primorani da lete ili u Kopenhagen (NY, Chicago, SF, Seattle, Washington) ili u Stokholm (NY, Chicago). Na isti nacin Lufthansa koristi Frankfurt kao prvi hub i Minhen kao drugi hub.
2)Poznato da osobe u vrhovima firmi putuju dosta zbog ugovora i slicno. Takodjer obicno se leti u biznis klasi sto vecina obicnih putnika ne radi. Naprimjer Berlin je najveci grad u Njemackoj, ali jedino Sony ima svoje sjediste u gradu. Zbog toga broj poslovnih letova je daleko manji nego recimo u Minhenu. Zbog toga do prosle godine Lufthansa uopce nije imala direktne letove za SAD iz Berlina nego se moralo presjedati u Minhenu, Hamburgu, Düsseldorfu ili Frankfurtu.

E sada komentari o sarajevskom aerodromu.

Sarajlija kaze:
Nije to, bas sam jucer pricao sa strucnjakom koji mi je objasnio problem..... Radi se o tome da su BHAirlines kao skoro svi drugi airlinesi podpisali sporazum o "Open Sky Agreement" sta znaci da bi BHAirlines normalnim putem smjela svugdje letiti gdje hoce po evropi tako i Germanwings i Ryanair i svi ostali..... Problem je u tome sto Evropska Unija to nedozvoljava, zato sto bih onda BHAirlines mogo nuditi letove na primjer Köln- Stuttgart za nize cijene od Lufthanse i svih ostalih posto imamo manje troskove od njih a to bih unistilo druge kompanije kao Lufthansu! Zatim su rekli u Briselu Evropska Unija vam nemoze dati to odobrenje i kad ste potpisali open sky agreement. I sve dok mi nesmijemo letiti kao druge kompanije, nece biti dozvole za Low-cost Airlinese kao Ryanair i sve ostale u da lete za Bosnu i Hercegovinu!

Ja ti sigurno garantujem da taj strucnjak pojma nema ili laze. On je upravu da BiH nije potpisnik OSA ali mi smo ti koji profitiramo a ne EU. Jeli stvarno mislis da se Lufthansa ili bilo koja svjetska kompanija plasi BH Airlinesa? Pa mi nemozemo ni da kupimo treci avion sami a kamoli da se takmicimo protiv Lufthansa koja je jedna od rijetkih profitabilnih avio kompanija.

Uopce da bih letio izmedju dva aerodroma potrebna je ogromna infrastruktura. Zbog toga se u veoma veoma rijetkim slucajevima desava da jedna avio kompanija pocne letiti izmedju dva aerodroma a da nijedan nije neka vrsta huba za bas tu kompaniju. Profitabilnost te linije mora biti ogromna da bih se ikome isplatilo da otvori takvu liniju. I nisko tarifne kompanije uvijek koriste hubove.

[i]
Koliko znam, BiH nije potpisnica "Open Sky Agreement" i u tome mozda lezi jedan od problema zasto nisko tarifne avio kompanije zaobilaze BiH. Takodjer, nemamo program podsticanja dolaska takvih kompanija, pocevsi od smanjena aerodromskih taxi, oslobadjanje poreza[/i]

Tacno. Vecina manjih aerodroma privlaci nisko tarifne avio kompanije tako sto im smanji aerodromske takse. Obicno opcine u kojima se ovaj aerodrom nalazi oslobode ove avio-kompanije nekih poreza.

Ja osobno ne znam koliko sarajevski aerodrom uzima taksi ali sam cuo da su prilicno niske. Ukoliko bih opcina ili aerodrom dotirao jednu kompaniju sigurno bih morali dotirati sve avio kompanije zbog protiv konkurentskih pravila. Tako da mislim da zasad nema nista od smanjivanja taksi.

Btw vlada manjeg bh entiteta je pokusala sa ovim u Banja Luci. Ali nijedna avio kompanije nije nasla liniju za Banja Luku profitabilnom tako da svi odustali. Trenutno leti jedna avio kompanija za Salzburg ali sa garancijom gdje vlada manjeg entiteta pokriva sve gubitke (koji su se trenutno nagomilali)

Karabaja kaze
[i]
[i]Zar su ovo dobre informacije???
Samo jos vise dodatnih letova prema zagrebu, ljubljani, pa sad i beogradu. Opet postajemo feeding aerodrom za ove gradove i njima povecavamo promet za trece destinacije, umjesto da privlacimo kompanije koje ce direktno povezati Sarajevo sa zapadnom evropom, amerikom, afrikom i azijom[/i][/i]

Polahko samo. Trenutno je tendencija unutar zrakoplovstva u evropi da se sve vise i vise uvode direktne linije. Ako BH Airlines ikad ojaca nece uopce biti problem promjeniti situaciju.

[i][i]SJJ-Amsterdam 5x
SJJ-Frankfurt 6x
SJJ-Zurich 7x
SJJ-Stuttgart 2x
SJJ-Oslo/Stockholm 2x
SJJ-Copenhagen/Göteborg 2x
SJJ-Istanbul 10x
SJJ-Brussels 3x
SJJ-Skopje 3x
SJJ-Pristina 3x
SJJ-Paris 3x
Mostar-Zagreb 3x
Mostar-Istanbul 2x
Mostar-Rim 2x
Mostar-Vienna 2x
Banjaluka-Frankfurt 2x
Banjaluka-Zurich 2x
Banjaluka-Vienna 4x[/i][/i]

Gdje letiti, ovo je dobro pitanje koje sigurno niko od nas nemoze odgovoriti tacno. Jedno treba znati da je i jedna od ovih linija veoma profitabilna vec bi je neke od svjetskih kompanije uzeli.

•Sto se tice Mostarskih linija Mostar ima ogroman turisticki potencijal. To je vec Austrian prepoznao tako da uvodi ljetnu liniju izmedju Beca i Mostara. Mostar – Zagreb zvuci kao linija koja bih mogla biti i profitabilna za poslovne ljude ali onda bih morala ici bar jedan put na dan (radnim danima).

•Sto se tice banja luckih linija ja osobno ne vjerujem u njih. Uprkos mnogim beneficijama koje je manji bosansko-hercegovacki entitet nudio (cak i pokrivanje gubitaka) niko nije zelio da leti za taj grad. Tako sad za sad zaboravi. Vjerovatno je da ce biti vise carter letova u buducnosti (iz banja luke ne u banja luku kao sa mostarom).

•Sto se tice Sarajeva ovdje izgleda mnogo perspektivnije.

oSkandinavske zemlje imaju potencijal. Prvo ima dosta nase dijaspore a i turizam bih mogao krenuti. Nazalost ja mislim da su linije za Oslo, Geteborg, Stokholm i Kopenhagen jedino profitabilne tokom ljeti (i mozda oko nove godine) dok Helsinki mozes zaboraviti. Norwegian je evo otvorio linije za Stokholm (2x sedmicno tokom ljeta i jedan put tokom godine) i za Oslo (1x). Interesantno je da je Norwegian poceo sa dvije linije za Oslo da bih kasnije promjenio u jednu liniju. Indicira da je potraznja bila mala.
oU Frankfurt ja vjerujem. Mislim da bih BH airlines ako dobije avion trebao povecati broj letova na jedan na dan da bih ova ruta bila alternativa za poslovne ljude. Uopce i linije za Stuttgart i Cirih bih trebala biti povecana na po jedan na dan zbog gore navedenog.
oU Pariz, Amsterdam i Rim nazalost ne vjerujem. ALI Brisel je odlicna alternativa. BiH je potpisala SSP sa EU zamislite i sami koliki ce broj letova biti od strane politicara i ostale birokracije. Ovo bih mogla biti odlicna linija. Naravno ponovo moraju letiti bar jednom na dan da bih se isplatilo.
Pored Frankfurta i Brisela, trebao bi bar jos jedan let svaki drugi dan (Pariz ili Amsterdam), posto su to veliki hubovi za Sjevernu Ameriku i druge vanevropske destinacije.
FaceOff
Regular user

Country:

Status:
Date: 08/07/2008 @ 15:34:37

kuraf said:

cisto sumljam jer je stopirana odluka o izmjenama zracnog saobracaja sa Njemackom
iz splita 2 aviona dnevno lete germanwings
Pa od augusta počinju letovi Sarajevo-Cologne/Bonn
kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 08/07/2008 @ 15:35:55

FaceOff said:

Pa od augusta počinju letovi Sarajevo-Cologne/Bonn
cuj
e super
neka i jos jedna avio kompanija dodje u sa

Sve to moja domovina BiH
vedo82
Regular user

Country:
City: MA
Status:
Date: 30/07/2008 @ 21:09:25

Germanwings od 16. augusta iz Köln/Bonn-a za Sarajevo

od kraja oktobra iz Stuttgart-a za Sarajavo.

Na njihovoj stranici se vec mogu kupiti karte za iz oba grada za SA.

kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 30/07/2008 @ 22:31:13

vedo82 said:

Germanwings od 16. augusta iz Köln/Bonn-a za Sarajevo

od kraja oktobra iz Stuttgart-a za Sarajavo.

Na njihovoj stranici se vec mogu kupiti karte za iz oba grada za SA.

kako vidim vec su sold

mozel nam koji dijasporcanin iz Njemacke koliko su bie karte

Sve to moja domovina BiH
zohar
Regular user

Status:
Date: 31/07/2008 @ 15:00:58

Bonn-Sarajevo u Septembru i Octobru- 50 eura(sa svim taksama)!!!
walter
Regular user

Country:
City: Sarajevo
Status:
Date: 31/07/2008 @ 15:01:43

nevezeano za ove germanwigns i avio prevoznike. Ja sam neki dan sletio na sarjevski aerodrom, mislim da je jedini aerodrom u europi gdje se toliko osjeti na duhan, pa covjece kada sam sletio ne mogu da dodjem do daha. Josh nesto, kod nas avio ne dotakne cak ni pistu nasa raje pocinje da se odvezuje i skace da dohvati torbe, to je galama, ma uzas jedan. Zato san ovi austrijanci i svi ostali smatraju nizom klasom, nesto slicno onako kako mi gledamo na romsku populaciju kod nas. Ma ne znam pravo sam se razocarao bio.
kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 01/08/2008 @ 19:25:01

jos jedan udar za Sarajevo

"Britiš ervejz" ukinuće zbog rastućih cijena goriva od 26. oktobra letove između Sarajeva i Londona, saopšteno je danas iz ove kompanije. "Odluku o ukidanju letova između Sarajeva i Velkie Britanije bilo je teško donijeti, međutim ...

... ova linija - zbog rastućih cijena goriva - trenutno za nas nije profitabilna i ne doprinosi ukupnoj profitabilnosti našeg poslovanja, zbog čega je ne možemo održavati sve dok je situacija takva", izjavila je komercijalni menadžer "Britiš Ervejza" za BiH Mirjana Dostal.

Ona je naglasila da kompanija na raspolaganju ima ograničene resurse i da mora poslovati tako da stvara maksimalnu vrijednost za svoje dioničare.

"Postoje druge poslovne prilike koje obećavaju profitabilnost u drugim dijelovima Evrope, pa ćemo se morati posvetiti njima", dodala je Mirjana Dostal.

Putnici koji su već kupili karte za neki od letova "Britiš ervejza" na liniji iz Sarajeva nakon 26. oktobra 2008. mogu odmah dobiti novac koji su dali za karte.

Putnici se moraju odmah javiti svojoj putničkoj agenciji u kojoj su kupili kartu ili kancelariji "Britiš ervejza" u Sarajevu da bi dobili novac, dok će putnike koji su svoje karte rezervisali putem internet portala kontaktirati kompanija da bi im novac bio vraćen.

biznis.ba

Sve to moja domovina BiH
kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 09/08/2008 @ 18:37:31

Niskotarifni letovi

Njemačka avio-kompanija "Germanwings" iduće sedmice počinje s redovnim letovima od Kelna do Sarajeva i obrnuto, i to dva puta sedmično.
Maja-Rener

Veliki interes za ove letove je zbog niske cijene karata. I ranije su iz istog razloga putnici iz BiH išli u Hrvatsku i "hvatali" avion "Germanwingsa", a sada su pošteđeni odlaska u susjednu državu.

Direktne avio-linije olakšavaju putovanje građanima, ali su značajne i za turizam, čijeg razvoja nema i bez dobre saobraćajne komunikacije. Na letove Keln - Sarajevo ove njemačke avio-kompanije čekalo se duže od godinu. Bili su najavljeni, ali je u martu prošle godine saopšteno da su obustavljeni jer "Germanwings" nije dobio potrebnu dozvolu bh. Direkcije za civilnu avijaciju, uz obrazloženje da nema prostora za uvođenje nove linije. I sada u ovoj kompaniji ističu da su cijene karata, iako prihvatljive, ipak više u odnosu na ostatak Evrope i zbog velikih taksi u BiH.

Istovremeno je prošle godine, kada je najavljivano uvođenje letova Keln - Sarajevo, najavljena i direktna linija Sarajevo - London. Ona je zaživjela, ali kratko se održala. Nedavno je odlučeno da će biti prekinuta, jer britanska avio-kompanija u njoj više ne vidi ekonomsku opravdanost. Osim što su cijene goriva porasle, putnika iz pravca Londona gotovo da nije bilo. Ne može se uticati na odluke stranih avio-kompanija kojima se ne isplati održavati ili uvoditi linije zbog globalnih dešavanja, ali domaće institucije mogu činiti više na privlačenju turista, poboljšanju aerodroma i jačanju interesa avio-kompanija da posluju ovdje.

Sve to moja domovina BiH
kuraf
Regular user

Country:
Status:
Date: 16/08/2008 @ 19:51:02

Germanwings uspostavio liniju Keln/Bon - Sarajevo

Prvi avion Germanwingsa sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu u popodnevnim satima...

Njemački avioprijevoznik Germanwings uspostavio je u subotu redovnu liniju na relaciji Keln/Bon - Sarajevo - Keln/Bon, a letovi će se obavljati dva puta sedmično, srijedom i subotom.

"Otvaranje ove aviolinije najviše će obradovati turiste i poslovne ljude i doprinijeti daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između Njemačke i BiH", istakao je ekonomski savjetnik Njemačke ambasade u BiH Matthias Heinz prilikom svečane promocije prvog leta ove aviokompanije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS).

U BiH civilna avijacija, kako je dodao, ima veliki potencijal i Njemačka je zainteresirana da podrži daljnji razvoj tog sektora. Za obje zemlje, kazao je Heinz, izuzetno je važno da imaju jeftin, brz i pouzdan prijevoz.

Dobrodošlicu novoj kompaniji izrazio je komercijalni direktor MAS-a Enes Šćeta koji je istakao da civilni aviopromet pomaže i pokreće pozitivne ekonomska kretanja što za našu zemlju ima veliki značaj.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, naglasio je Šćeta, ima privilegiju da pružanjem svojih usluga doprinese napretku BiH i poboljša naše veze sa svijetom.

Predstavnici Germanweingsa Stefan Betz i Andreas Engel kazali su da je ova aviokompanija osnovana prije 5,5 godina i da je locirana u najrazvijenijim njemačkim regijama.

Trenutno lete na 65 evropskih destinacija, a flotu čine 29 aviona tipa Airbus A319. U prošloj godini prodali su osam miliona karata i ostavarili prihod 630 miliona eura. Najniža cijena karata je 19 eura, a 95 posto karata se proda preko interneta.

Oni su najavili letove Germanwingsa i za Štutgart od oktobra ove godine.

Prvi avion Germanwingsa sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu u popodnevnim satima gdje je prošao “vodeno krštenje”.

Sve to moja domovina BiH
ghostrider
Regular user

Country:
City: STAVANGER
Status:
Post reported (Reports: 1)
Date: 21/08/2008 @ 21:00:25

walter said:

nevezeano za ove germanwigns i avio prevoznike. Ja sam neki dan sletio na sarjevski aerodrom, mislim da je jedini aerodrom u europi gdje se toliko osjeti na duhan, pa covjece kada sam sletio ne mogu da dodjem do daha. Josh nesto, kod nas avio ne dotakne cak ni pistu nasa raje pocinje da se odvezuje i skace da dohvati torbe, to je galama, ma uzas jedan. Zato san ovi austrijanci i svi ostali smatraju nizom klasom, nesto slicno onako kako mi gledamo na romsku populaciju kod nas. Ma ne znam pravo sam se razocarao bio.
Ovo fakat ne moze da bude istina. Ja letim vec par godina po vise puta za Sarajevo i mislim da smo mi jedni od najkulturnijih putnika. Sve je propisno i aerodrom je fakat cist, jedan od najciscih na Balkanu tako da pricu o duhanu prosipas drugdje. Otidji u Zagreb pa ces da vidis tek kakav je njihov.
Drugo, niko sigurno nije ''usto da vadi torbe'' prije slijetanja, jesi ti normalan?? Ti znas kako je na SJJ jako slijetanje? Kad bi usto i proletio bi odma u cockpit...
Kad bi ti neki Austrijanac skinuo patike i smrdio po citavom avionu sa svojim smrdljivim nogama da li bi to smatrao kulturom? Njima se jelde oprasta...samo da ti kazem, to sam dozivio vec 4 puta na liniji Oslo-Vienna...
Dervish
Regular user

Country:
City: Stockholm
Status:
Date: 21/08/2008 @ 21:58:32

walter said:

Neznam fakat odkud ti to. Koliko sam ja vidio aerodrom u Sarajevu je jedan od najuredjenijih u Evropi. Iako mal, nista ne kaska po uredjenju a i profesionalnosti zaposlenih na njemu. Da smrdi na duhan mi nije jasno jer nigdje u aerodromu nije dozvoljeno pusenje. Zimus sam bio u Budimpesti i mogu ti reci da je taj aerodrom bio daleko gori od Sarajevskoj sto se tice cistoce a i smrada duhana, jer se u pola aerodroma nije moglo uci od magle dima koja je dolazila iz kafica u aerodromu
BIHEU
Regular user

Country:
City: Seattle
Status:
Date: 22/08/2008 @ 08:07:11

Aerodrom Sarajevo je na naviou malog evropskog aerodroma sto potvrdjuje i nagrada koju je ovaj aerodrom dabio za najbolji aerodrom do 1 milion putnika.Koristio sam usluge aerodroma Sarajevo i imam samo rijeci pohvale.Aerodrom Zagreb je uzas, dim ko u nekakvoj seoskoj kafani.Sto se tice kulture nasih putnika, skoro svake godine letim barem jednom za Sarajevo i nikad nisam mogao primjetiti nesto neobicno, uvijek sam se osijecao kao i na letu za Amsterdam,Pariz, Frankfurt itd......
Kamo li srece da nam drzava funkcionise kao aerodrom Sarajevo!
Stranice: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14]

Copyrighted © Sarajevo Construction, owned by Althea Global 2007 - 2008 | All rights reserved
Optimized for screen resolution 1024*768 with 32bit color and for Firefox web browser | Tested also in IE and Opera