Re: Sarajevo Airport
Date: 07/07/2008 @ 16:03:01
Kao i svi drugi forumi ovaj forum ima dosta fenomenalnih komentara ali i dosta gluposti na njemu. Zbog onih prvih osobno pratim ovaj forum vec duze vrijeme ali nikad nisam imao razlog da komentiram ista do danas
U mom poslu obavim preko 100 letova godisnje a i studirao sam logistiku tako da mislim da bih mogao doprinijeti necim pametnim bar ovdje. Nadam se da se niko nece uvrijediti ako kritikujem njihovo misljenje ili sto pametujem
Prije nego sto pocnem komentirati nekoliko fakata koje je dobro znati prije nego uopce pocnete diskotovati stanje na aerodromima.
Broj putnika na jednom aerodromu zavisi od vise cinjenica. Dvije veoma vazne su:
•Bruto domaci proizvod okoline
•Broj stanovnika u okolini aerodroma
1)Prvi fakat je veoma lahak za razumjeti. Sto ljudi imaju vise para to i vise putuju.
2)Sto je jedna osoba duze udaljena od aerodroma to je manja vjerovatnoca da izabere da putuje sa tog aerodroma. Recimo ako su osobi iz Tuzle potrebna cetri sata da doputuje do Sarajeva da bih letila za Ljubljanu onda nije toliko vjerovatno da ce ta osoba izabrati da leti (4 sata put + 1 sat let + 1-2 sata check in) ispred putovanja autom do Ljubljana (recimo 8 sati). Znaci infrastruktura unutar zemlje je veoma vazna za broj putnika koji gravitiraju tom aerodromu.
Broj letova sa jednog aerodroma zavisi isto do vise cinjenica ali dvije najvaznije su:
•Dali ijedna aviokompanija koristi aerodrom kao svoje srediste (hub)
•Broj sjedista firmi u okolini aerodroma
1) Dva primjera. SAS koristi Kopenhagen kao svoj prvi hub i stokholm kao hub broj 2. Putnici iz Osla koji zele da lete sa SAS-om za recimo SAD su uvijek primorani da lete ili u Kopenhagen (NY, Chicago, SF, Seattle, Washington) ili u Stokholm (NY, Chicago). Na isti nacin Lufthansa koristi Frankfurt kao prvi hub i Minhen kao drugi hub.
2)Poznato da osobe u vrhovima firmi putuju dosta zbog ugovora i slicno. Takodjer obicno se leti u biznis klasi sto vecina obicnih putnika ne radi. Naprimjer Berlin je najveci grad u Njemackoj, ali jedino Sony ima svoje sjediste u gradu. Zbog toga broj poslovnih letova je daleko manji nego recimo u Minhenu. Zbog toga do prosle godine Lufthansa uopce nije imala direktne letove za SAD iz Berlina nego se moralo presjedati u Minhenu, Hamburgu, Düsseldorfu ili Frankfurtu.
E sada komentari o sarajevskom aerodromu.
Sarajlija kaze:
Nije to, bas sam jucer pricao sa strucnjakom koji mi je objasnio problem..... Radi se o tome da su BHAirlines kao skoro svi drugi airlinesi podpisali sporazum o "Open Sky Agreement" sta znaci da bi BHAirlines normalnim putem smjela svugdje letiti gdje hoce po evropi tako i Germanwings i Ryanair i svi ostali..... Problem je u tome sto Evropska Unija to nedozvoljava, zato sto bih onda BHAirlines mogo nuditi letove na primjer Köln- Stuttgart za nize cijene od Lufthanse i svih ostalih posto imamo manje troskove od njih a to bih unistilo druge kompanije kao Lufthansu! Zatim su rekli u Briselu Evropska Unija vam nemoze dati to odobrenje i kad ste potpisali open sky agreement. I sve dok mi nesmijemo letiti kao druge kompanije, nece biti dozvole za Low-cost Airlinese kao Ryanair i sve ostale u da lete za Bosnu i Hercegovinu!
Ja ti sigurno garantujem da taj strucnjak pojma nema ili laze. On je upravu da BiH nije potpisnik OSA ali mi smo ti koji profitiramo a ne EU. Jeli stvarno mislis da se Lufthansa ili bilo koja svjetska kompanija plasi BH Airlinesa? Pa mi nemozemo ni da kupimo treci avion sami a kamoli da se takmicimo protiv Lufthansa koja je jedna od rijetkih profitabilnih avio kompanija.
Uopce da bih letio izmedju dva aerodroma potrebna je ogromna infrastruktura. Zbog toga se u veoma veoma rijetkim slucajevima desava da jedna avio kompanija pocne letiti izmedju dva aerodroma a da nijedan nije neka vrsta huba za bas tu kompaniju. Profitabilnost te linije mora biti ogromna da bih se ikome isplatilo da otvori takvu liniju. I nisko tarifne kompanije uvijek koriste hubove.
[i]
Koliko znam, BiH nije potpisnica "Open Sky Agreement" i u tome mozda lezi jedan od problema zasto nisko tarifne avio kompanije zaobilaze BiH. Takodjer, nemamo program podsticanja dolaska takvih kompanija, pocevsi od smanjena aerodromskih taxi, oslobadjanje poreza[/i]
Tacno. Vecina manjih aerodroma privlaci nisko tarifne avio kompanije tako sto im smanji aerodromske takse. Obicno opcine u kojima se ovaj aerodrom nalazi oslobode ove avio-kompanije nekih poreza.
Ja osobno ne znam koliko sarajevski aerodrom uzima taksi ali sam cuo da su prilicno niske. Ukoliko bih opcina ili aerodrom dotirao jednu kompaniju sigurno bih morali dotirati sve avio kompanije zbog protiv konkurentskih pravila. Tako da mislim da zasad nema nista od smanjivanja taksi.
Btw vlada manjeg bh entiteta je pokusala sa ovim u Banja Luci. Ali nijedna avio kompanije nije nasla liniju za Banja Luku profitabilnom tako da svi odustali. Trenutno leti jedna avio kompanija za Salzburg ali sa garancijom gdje vlada manjeg entiteta pokriva sve gubitke (koji su se trenutno nagomilali)
Karabaja kaze
[i]
[i]Zar su ovo dobre informacije???
Samo jos vise dodatnih letova prema zagrebu, ljubljani, pa sad i beogradu. Opet postajemo feeding aerodrom za ove gradove i njima povecavamo promet za trece destinacije, umjesto da privlacimo kompanije koje ce direktno povezati Sarajevo sa zapadnom evropom, amerikom, afrikom i azijom[/i][/i]
Polahko samo. Trenutno je tendencija unutar zrakoplovstva u evropi da se sve vise i vise uvode direktne linije. Ako BH Airlines ikad ojaca nece uopce biti problem promjeniti situaciju.
[i][i]SJJ-Amsterdam 5x
SJJ-Frankfurt 6x
SJJ-Zurich 7x
SJJ-Stuttgart 2x
SJJ-Oslo/Stockholm 2x
SJJ-Copenhagen/Göteborg 2x
SJJ-Istanbul 10x
SJJ-Brussels 3x
SJJ-Skopje 3x
SJJ-Pristina 3x
SJJ-Paris 3x
Mostar-Zagreb 3x
Mostar-Istanbul 2x
Mostar-Rim 2x
Mostar-Vienna 2x
Banjaluka-Frankfurt 2x
Banjaluka-Zurich 2x
Banjaluka-Vienna 4x[/i][/i]
Gdje letiti, ovo je dobro pitanje koje sigurno niko od nas nemoze odgovoriti tacno. Jedno treba znati da je i jedna od ovih linija veoma profitabilna vec bi je neke od svjetskih kompanije uzeli.
•Sto se tice Mostarskih linija Mostar ima ogroman turisticki potencijal. To je vec Austrian prepoznao tako da uvodi ljetnu liniju izmedju Beca i Mostara. Mostar – Zagreb zvuci kao linija koja bih mogla biti i profitabilna za poslovne ljude ali onda bih morala ici bar jedan put na dan (radnim danima).
•Sto se tice banja luckih linija ja osobno ne vjerujem u njih. Uprkos mnogim beneficijama koje je manji bosansko-hercegovacki entitet nudio (cak i pokrivanje gubitaka) niko nije zelio da leti za taj grad. Tako sad za sad zaboravi. Vjerovatno je da ce biti vise carter letova u buducnosti (iz banja luke ne u banja luku kao sa mostarom).
•Sto se tice Sarajeva ovdje izgleda mnogo perspektivnije.
oSkandinavske zemlje imaju potencijal. Prvo ima dosta nase dijaspore a i turizam bih mogao krenuti. Nazalost ja mislim da su linije za Oslo, Geteborg, Stokholm i Kopenhagen jedino profitabilne tokom ljeti (i mozda oko nove godine) dok Helsinki mozes zaboraviti. Norwegian je evo otvorio linije za Stokholm (2x sedmicno tokom ljeta i jedan put tokom godine) i za Oslo (1x). Interesantno je da je Norwegian poceo sa dvije linije za Oslo da bih kasnije promjenio u jednu liniju. Indicira da je potraznja bila mala.
oU Frankfurt ja vjerujem. Mislim da bih BH airlines ako dobije avion trebao povecati broj letova na jedan na dan da bih ova ruta bila alternativa za poslovne ljude. Uopce i linije za Stuttgart i Cirih bih trebala biti povecana na po jedan na dan zbog gore navedenog.
oU Pariz, Amsterdam i Rim nazalost ne vjerujem. ALI Brisel je odlicna alternativa. BiH je potpisala SSP sa EU zamislite i sami koliki ce broj letova biti od strane politicara i ostale birokracije. Ovo bih mogla biti odlicna linija. Naravno ponovo moraju letiti bar jednom na dan da bih se isplatilo.