Remember me! | REGISTER | Forgot password

You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content.
Forum: Off topic > Topic: Skoplje 2014
Page 2 of 3
<< <
1
2
3
> >>
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Re: Skoplje 2014
Date: 08/02/2010 @ 21:55:22

Nickname:

Kipovi ne proizvode pare, pogotovo ne Makedonski i Makedonska istorija..

kipovi itekako proizvode novce zato jer privlače turiste a zna se koliko novca ''proizvode'' turisti
a o tvom poznavanju povijesti nećemo raspravljati jer Makedonija ima itekako bogatu povijest

Garantujem ti zivotom da kipovi koji su proizvedeni 2010 ne stvaraju novce.. Nju Jork nema nekih kipova osim kip slobode ali ipak milione na milione turista posjecuje taj grad.. Znas ideja kipa je bas radi historije.. U nas je Bascarsija jedan veliki kip itd itd.. A sada ti sagradi veliki kip na Dolac Malti i pogledaj gdje turisti idu.. Ti makedonski kipovi bi bili popularni nakon 100 godina.. Kipovi koji se danas grade i koji su popularni su poput zgrada i slicnog npr Burj Dubai itd.. Bolje je da se mi bacimo visokogradnji i dobrim komunikacijama a hebo ti te kvazi kipove.. Prave mali Las Vegas bez kasina.. Cista laprdanje..
nickname

Status:
off
Date: 08/02/2010 @ 22:33:47

ako se tako sagleda situacija u pravu si
SIPA

Country:
us
City:
NYC
Status:
off
Date: 08/02/2010 @ 23:01:10

Donnen said:

Nickname:

Kipovi ne proizvode pare, pogotovo ne Makedonski i Makedonska istorija..

kipovi itekako proizvode novce zato jer privlače turiste a zna se koliko novca ''proizvode'' turisti
a o tvom poznavanju povijesti nećemo raspravljati jer Makedonija ima itekako bogatu povijest

Garantujem ti zivotom da kipovi koji su proizvedeni 2010 ne stvaraju novce.. Nju Jork nema nekih kipova osim kip slobode ali ipak milione na milione turista posjecuje taj grad.. Znas ideja kipa je bas radi historije.. U nas je Bascarsija jedan veliki kip itd itd.. A sada ti sagradi veliki kip na Dolac Malti i pogledaj gdje turisti idu.. Ti makedonski kipovi bi bili popularni nakon 100 godina.. Kipovi koji se danas grade i koji su popularni su poput zgrada i slicnog npr Burj Dubai itd.. Bolje je da se mi bacimo visokogradnji i dobrim komunikacijama a hebo ti te kvazi kipove.. Prave mali Las Vegas bez kasina.. Cista laprdanje..
Ovi kipovi sto misle da grade nece nikad biti interesantni... to bi ti isto bilo kad bi egipat izgradio sad 4 nove piramide.... znaci te nove piramide nemaju nikakve historije.. Kip Slobode nebi sigurno bio interesantan da je izgraden 1995 god....Znaci ono sto ima historiju iza sebe ce uvijek privlaciti turiste...a ono sto nema nikog neinteresuje...

Neznam za vas ali ja kad idem na odmor u neki drugi grad negledam koliko ima kipova ili mostova....gledam cijenu, sta se ima tu vidit, historiju, restorane, itd...nisam nikad gledo koliko ima kipova u nekom gradu...to se svakako usput posjeti kad si vec tu..
nickname

Status:
off
Date: 09/02/2010 @ 20:14:29

ali ipak, da se grade kipovi za svaku osobu posebno to nije zanimljivo turistima
ali npr za neki događaj napraviti kao spomenik kako bi se turistima dočarao taj događaj to bi bilo zanimljivo
kao npr ono što sam jednom spomenuo da se npr naprave kipovi franca ferdinanda i njegove žene i gavrila principa točno na mjestima gdje se desio atentat i to u takvim pozama da budu kao da je 3 sekunde pred atentat recimo
to bi sigurno bilo turistima zanimljivo
i naravno tu neku spomen ploču gdje bi pisalo točno kako se i kad desilo

da se razumijemo, to ne bi bilo dizane spomenika francu ferdinandu i ostalima nego tom kompletnom događaju koji nije važan samo za Sarajevo i BiH nego možda čak i cijeli svijet (ipak je to pokretač 1.svj.rata)
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 09/02/2010 @ 20:37:14

Nickname.. Vidis kako si pametan.. I to ne samo kip njemu nego mozda jos vise.. Sto nebi zaposlili 10 glumaca koji svaki dan u isto vrijeme glume ubistvo Ferdinanda ispred Latinske Cuprije? Mislim stvoriti nekakav koncept.. Danas graditi masovne kipove je para u vodu i to je moj zakljucak.. Da smo mi malo pametniji, trebali bi izgraditi jedan veliki "Amusement park" nesto slicno Disneylandu.. Sigurno je jeftinije nego praviti onolike kipove i kvazi zgrade..
nickname

Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 00:08:18

pa to sa glumcima bi bilo još bolje

a što se tiče tog amusement parka i to sam davno spomenuo ali đaba, kod nas ti je glavno otvoriti ''naj-extra-vagantniji'' shopping centar bez obzira što 50% tog objekta neće biti ispunjeno
takav park bi najviše privlačio turiste iz regije i susjednih zemalja a novac bi se slijevao samo tako

al opet, treba naći pametnu osobu sa novcem da to realizira a to je ne moguća misija, nažalost
SIPA

Country:
us
City:
NYC
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 07:27:19

jarane nidje veze...budi realan malo ....cuj glumce da glume cijelu scenu hahaha.... e jebi ga sad...
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 11:31:25

Nickname.. Sto se tice amusement parka, to bi bilo JAKO isplatljivo.. Samo pogledaj koliko dijasporaca posjeti Sarajevo pa ces vidjeti.. Zamisli da jos raja i hrvatske i Srbije dolazi da se provedu jer toga uopste nema u regiji.. Sto se tice gradnje shoppingcentara, to se jako isplati radi nekretnina.. Za 10 godina zemlja ce biti jos skuplja jer se Sarajevo expanidra i po narodu i po ekonomiji.. Znaci isplati se imati te velike shoppingcentre.. Nisu oni toliko glupi, ne sikiraj se.. Jos mozes kad god zelis pretvoriti Shoppingcentre u kanselarije npr..

SIPA.. Sto nisam realan? Pa prosetaj malo po pragu pa ces vidjeti da u tacno vrijeme svaki dan na jednoj crkvi zasvira sat i izadje nakve figure.. Cista sranje ali ispred TONA turista.. Moras izmisliti koncept sto je poseban.. Zamisli turisticka atrakcija teatar svaki dan koji predstavlja ubistvo Franca Ferdinanda koji je prema literaturi uzrok prvog svijetskog rata.. Ti naravno nebi iso svaki dan na latinsku cupriju gledati to, ali vjeruj mi imas ljudi poput svaba, austrijanaca, japanaca i koji bi to pratili.. Think outside the box.. To je napredak i najvaznije - lova!
duplo21

Country:
de
City:
München
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 12:07:43

Gledo sam Skoplje preko gooogel maps.. cinimi se da je veci od Sarajeva..

Stose tice Urbana jako dobro srednjen grad uz rijeku ima velike ulice puno parkova..

Najjace mi je Novi stadion..
Pa jebo majku sta su oni bolji od nas da imaju love da izdradjivaju onaj gradski stadion =(

Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 16:42:43

Duplo 21.. jeste mozda skoplje vece geografski, ali demografija odlucuje velicinu grada.. Npr Göteborg u Svedskoj je po povrsini veci od Manhatana, ali Manhatan ima 20 puta vise stanovnika..

Pozdrav
SIPA

Country:
us
City:
NYC
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 18:29:27

pa da bi neko glumio to trebo bi zaustaviti cijeli saubracaj...i kakvi smo mi neko bi izaso iz auta dok ceka da zavrse tu glumu i razbio glavu nekom da se makne sa ulice... nisam nikad nidje vidio da neko glumi nesto na ulici poput tvoje ideje...mislim da bi bilo glupo..i nebi bilo uspjesno...

sto se tice amusement parka, nevjerujem da bi raja trcala iz CRO, SRB, u BH zbog toga...ja imam amusmement park 20 minuta od kuce i otiso sam jednom...a ovdje sam 10 godina...amsuement park ti moze radit od Aprila do Octobra ....poslje toga nista...i u sarajevu svako malo pa dovuku neke amusement park sprave i to bude interesantno 2 dana i poslje nista...
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 19:46:59

SIPA.. Ti sa tvojom maloumnost neces nikada ostvariti napredak niti sebi, niti nasoj dragoj BiH.. Naravno da se moze sve rijesiti i sa trafikom.. Valjda smo u stanju preokrenuti jednu ulicu.. Cinjenica je da se u Sarajevu dogadala jako interesantna i vitalna historijska djela poput ubistva Franca Ferdinanda.. Moramo naci da na nekakav nacin iskorisimo sva ta bogatsva..

Sto se tice amusement parka, to je jako realna ideja.. I ja zivim 20 min od Amusement parka u Geteborgu u Svedskoj.. Taj park je otvoren od Aprila do septembra.. A zimi imas isto otvoreno samo sto su druge teme.. Mada je "Christmas" tema, isto tako bi moglo paliti i u Sarajevu.. Tu se moze napraviti prostor za koncerte koji bi se mogli odrzavati tu itd.. Preko 100 000 dijasporaca dolazi svake godine u Sarajevo, ako ne i vise.. Prosle godine je Sarajevo posjetilo 200 000 turista.. Jos ubaci sve skole koje bi posjetile taj amusement park jos uz to lokalno stanovnistvo.. Pa godisnje posjeti 200 - 300 hiljada ljudi Panonsko jezero.. A to je obicna bara.. Moras imati na umu ako bi bili prvi s ovime, definitvno bi bio uspjeh ogroman i sigurno bi se moglo dostici 2 milj posjetilaca godisnje..

Pozdrav!
nickname

Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 21:43:07

amusement park bi u svakom slučaju bio isplativ, i ne brinem se za to
ali treba novca za izgraditi ga, a kao što smo spomenuli, svi ulažu u nekretnine, nitko da se nečeg zanimljivijeg sjeti
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 21:51:52

Nickname.. Da ti kazem jednu stvar privatno, a to je da nikada ne smijes biti pesimista sto se tice inovacvija i ideja.. Nekadasnji direktor IBM:a rekao je da se kompjuteri nikada nece biti dostupni za svakoga jer se ne isplate.. Imas milion takvih primjera..

Sto se tice naseg amusement parka, bas sam malo pogledao na Liseberg u Göteborgu.. Liseberg godisnje posjeti 3 miljona ljudi, i taj se park prostire na 200 hektara.. A takve zemlje imas oko Sarajeva, ne u Sarajevu.. Znaci opcina Ilidza.. Vrlo je moguce otvoriti konglomerat izmedju Ilidze i privatni vlasnika.. Npr da Ilidza halali 200 hektara svoje zemlje i doije jedan dio vlastnistva.. Privatnik je vecinski dionicar koji ima ekonomski misica, npr neko iz kuvajta ili Dubaia? Al Shiddi bi 100% pristo jer je ovo jako jako isplatljivo.. Nek od udje sa dio svog privatnog kapitala i ostalo nek digne kredit.. Pa Avaz Twist Tower je kostao 180 miljona.. SCC nesto isto tako.. Znaci da ima ekonomskog prosperiteta za ulaganje u nekretnine u Sarajevu..

Pozdrav!
ficho

Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 22:23:10

slazem se!
Karabaja

Country:
dj
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 22:30:01

Donnen said:

Nickname.. Da ti kazem jednu stvar privatno, a to je da nikada ne smijes biti pesimista sto se tice inovacvija i ideja.. Nekadasnji direktor IBM:a rekao je da se kompjuteri nikada nece biti dostupni za svakoga jer se ne isplate.. Imas milion takvih primjera..

Sto se tice naseg amusement parka, bas sam malo pogledao na Liseberg u Göteborgu.. Liseberg godisnje posjeti 3 miljona ljudi, i taj se park prostire na 200 hektara.. A takve zemlje imas oko Sarajeva, ne u Sarajevu.. Znaci opcina Ilidza.. Vrlo je moguce otvoriti konglomerat izmedju Ilidze i privatni vlasnika.. Npr da Ilidza halali 200 hektara svoje zemlje i doije jedan dio vlastnistva.. Privatnik je vecinski dionicar koji ima ekonomski misica, npr neko iz kuvajta ili Dubaia? Al Shiddi bi 100% pristo jer je ovo jako jako isplatljivo.. Nek od udje sa dio svog privatnog kapitala i ostalo nek digne kredit.. Pa Avaz Twist Tower je kostao 180 miljona.. SCC nesto isto tako.. Znaci da ima ekonomskog prosperiteta za ulaganje u nekretnine u Sarajevu..

Pozdrav!
Pa Avaz Twist Tower je kostao 180 miljona...

Odakle ti podatak za ovo?? Miliona (kaze se miliona ne miljona) cega?
Nije kostao vise od 40ak miliona KM
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 10/02/2010 @ 22:53:29

Pa vise je puta stajalo da je ukupna cijena bila 180 miliona km.. Haj ti meni napravi zgradu sa 38 spratova za 40 miliona.. Moze i za 50..

Razlog sto ponekad grijesim u vezi termina "milioni" a pisem "miljoni" je upravo za to sto se zove miljon na Svedskom.. Znaci nisam albanac nego predugo zivim u Svedskoj..

Pozdrav
SIPA

Country:
us
City:
NYC
Status:
off
Date: 11/02/2010 @ 03:39:53

Donnen jarane ti ko da zivis u svijetu cudesa.... jarane ako mislis da je taj amusement park tako uspjesan...podigni kredit u banci i napravi ga...

ova drzava nece nikad postati bogata od turizma, nama je najbitnije da izgradimo autoputeve jer to stvara dobru ekonomiju.
Senseless

Country:
ch
City:
Zurich
Status:
off
Date: 11/02/2010 @ 07:45:25

Nista ne kontam onaj spot Skopje 2014...izgleda da oni u naradenih 4 godine nece raditi nista drugo, nego podizati spomenike..hi,hi...smijesnije nego kod nas... Problem malih nacija, historijski beznacajnih u sirem kontekstu..hi,hi...20 spomenika ...hi,hi..
Donnen

Country:
ba
City:
Sarajevo
Status:
off
Date: 11/02/2010 @ 08:18:24

Ne zivim u svijetu cudesa, vexc zivim u Svedskoj.. Ovdje sam se naucio kako biznis funkcionise a pogotovo property development.. Pratim situaciju u BiH jako dobro.. Znam sta bi moglo a sta ne.. Naravno da bi to bio nacionalni interes da se nesto tako napravi ako se uzme u obzir velicina investicije.. Naravno da ne moze zemlja postati bogata od turizma.. Ne moze ni Hrvatska s nakvim jadranom.. Ali turizam moze da bude jedan dio privrede.. Taj park bi dao 1000 novi radni mjesta.. Mozda jos hiljadu ljeti, pogotovo mladi ljudi i studenata koji zele da zarade koji novac preko ljeta.. Ne mogu nikako da razumijem tvoju negativnost u vezi moje ideje.. Moras mi makar pokazati koju cifru koja potvrduje tvoju tezu da nebi bilo uspjesno..

Pozdrav!
Page 2 of 3
<< <
1
2
3
> >>
Add quick reply:

Copyrighted © Sarajevo Construction, owned by Althea Global 2007 - 2010 | All rights reserved
Optimized for screen resolution 1024*768 with 32bit color and for Firefox web browser | Tested also in IE and Opera